Familiekunde Vlaanderen

Wanneer je begint aan je familieonderzoek, is de goed gestructureerde website van Familiekunde Vlaanderen een zeer interessante opstap. Je komt er te weten hoe je eraan begint, waar je moet op letten, welke bronnen er beschikbaar zijn, welke computerprogramma's er voorhanden zijn, en ga zo maar door. Je vindt er ook honderden links naar persoonlijke genealogische sites, zodat je alvast eens kan kijken of iemand anders al aan de slag is geweest in verband met jouw familie.

Pro-Gen Gebruikersgroep Limburg

Wanneer je opzoekingen je naar Limburg voeren, dan is een bezoek aan de site van de PRO-GEN gebruikersgroep Limburg een must. Ze bevat een schat aan gegevens over Limburgse families. Jaarlijks geven ze ook een DVD  uit met gegevens uit Limburgse parochieregisters, burgerlijke stand, bidprentjes, en nog veel meer.

Transcripties van de schepenbanken van Lummen

Als je familieonderzoek je naar Lummen of Koersel brengt, mag je zeker niet nalaten om een bezoek te brengen aan de website van Ria Lemmens. Deze dame heeft een omvangrijk deel van de schepenbanken van Lummen omgezet in begrijpbaar Nederlands. Erg interessant, want met die informatie kan je familierelaties vinden of je familiereconstructies, gemaakt op basis van de parochieregisters, bevestigd weten. Bovendien bevatten de schepenbanken een schat aan interessante gegevens over erfenissen, leningen, eigendomstransacties, en zo verder. Zulke informatie geeft uiteraard een voorouder direct meer kleur.

Loois Archief- en Documentatiecentrum

Komen je voorouders uit Tessenderlo, dan mag je jezelf gelukkig prijzen. Gedurende 20 jaar heeft Frans Van Thienen zowat alles, wat er over Tessenderlo en zijn gehuchten te vinden is, opgezocht, gelezen en gecatalogeerd: geboortes 1597-1797, begrafenissen 1615-1812, uitvaarten vanaf 1595, huwelijken 1597-1812, burgerlijke stand 1797-1930, bevolking 1847-1867, notariaat, schepenbankboeken, veetellingen, enz. Alle informatie is netjes gecombineerd in 'familiebladen' met per opgenomen persoon de verwijzingen naar de diverse bronnen. Elke eerste zaterdag van 9-12 uur en elke derde donderdag van 19-22 uur kan je dit juweeltje van opzoekingwerk en inventarisering raadplegen. Bovendien krijg je bij je opzoekingen de hulp van de vrijwilligers van de heemkundige kring. Op de LAD website vind je er meer over.